W naszej Kuchni Mistrza Słodko i Słono zrobimy dziś rustykalną tartę! Zapraszamy na film!
Składniki: • szklanka mąki pszennej • 100 g masła • 1 jajko • szczypta soli • szczypta czarnego sezamu
Nadzienie: • cukinia • cebula czerwona • rukola • szparagi zielone • mozarella • ser feta • sól, pieprz
Wykonanie: W misce zagniatamy szybko ciasto z mąki pszennej, masła pokrojonego na kawałki, szczypty soli, jajka i czarnego sezamu. Cukinie kroimy na plasterki, cebule w piórka, odrywamy szparagom twardą końcówkę. Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm. Układamy nadzienie 2-3 cm od brzegu - cukinie, pokrojoną mozarellę, cebulę, szparagi i posypujemy pokruszonym kozim serem. Brzeg zaginamy nożem, całość doprawiamy solą i pieprzem. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu dekorujemy rukolą. Smacznego!
Fot. Karolina Pala