Angelika Kubas proponuje na te gorzkie czasy słodką roladę czekoladową! Skorzystaj z przepisu, upiecz, zrób zdjęcie i wyślij do nas!
Rolada czekoladowa
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 80 g cukru kryształu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 60-70 g czekolady gorzkiej, posiekanej
- 10 g cukru waniliowego
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, patiami dodawać cukier kryształ i waniliowy, następnie żótka. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao - wymieszać, przesiać do ubitej piany, wsypać posiekaną czekoladę. Wymieszać delikatnie szpatułką.
Blachę wyłożyć zmoczonym i odciśniętym od nadmiaru wody papierem do pieczenia. Piec ok. 13-15 minut w temp. 180 stopni C.
W międzyczasie szykujemy sobie ściereczkę kuchenną - posypujemy obficie cukrem pudrem. Po upieczeniu wykładamy ciasto, zdejmujemy papier i zawijamy ciasto dłuższym bokiem w ściereczkę - jeszcze gorące.
Składniki masa:
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki nutelli
Wykonanie:
Mascarpone i nutellę - zmiksować do połączenia się składników.
Wystudzoną roladę odwijamy ze ściereczki, smarujemy nadzieniem i zwijamy. Oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!