Angelika Kubas proponuje na te gorzkie czasy słodką roladę czekoladową! Skorzystaj z przepisu, upiecz, zrób zdjęcie i wyślij do nas!

Rolada czekoladowa

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g cukru kryształu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 60-70 g czekolady gorzkiej, posiekanej
  • 10 g cukru waniliowego

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, patiami dodawać cukier kryształ i waniliowy, następnie żótka. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao - wymieszać, przesiać do ubitej piany, wsypać posiekaną czekoladę. Wymieszać delikatnie szpatułką.

Blachę wyłożyć zmoczonym i odciśniętym od nadmiaru wody papierem do pieczenia. Piec ok. 13-15 minut w temp. 180 stopni C.

W międzyczasie szykujemy sobie ściereczkę kuchenną - posypujemy obficie cukrem pudrem. Po upieczeniu wykładamy ciasto, zdejmujemy papier i zawijamy ciasto dłuższym bokiem w ściereczkę - jeszcze gorące.

Składniki masa:

  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki nutelli

Wykonanie:

Mascarpone i nutellę - zmiksować do połączenia się składników.

Wystudzoną roladę odwijamy ze ściereczki, smarujemy nadzieniem i zwijamy. Oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!