To ostatnie spotkanie w naszej Domowej Kuchni Mistrza przed świętami. Angelika Kubas proponuje Wam tarteletki z lemon curd! 

Kruche tarteletki z lemon curd

Składniki ciasto kruche:

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać masło - posiekać nożem. Następnie dodać cukier puder, sól i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, włożyć do lodówki na talerzu posypanym mąką.

Po schłodzeniu minimum 30 minut w lodówce, rozwałkować na grubość około 1 cm. Foremkę tarteletek wysmarować roztopionym masłem - foremką wykrawać i ją wylepić. Ciasto tartaletek nakłóć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika ( 200ºC ) przez około 15 minut.

 

Lemon curd:

  • 3 cytryny: sok wyciśnięty i otarta skórka
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 75 g masła
  • biała czekolada
  • kokos

 

Wykonanie:

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok. Do garnuszka wlać sok, dodać skórkę z cytryny, cukier, jajka, żółtka - podgrzać do momentu zagotowania, następnie dodać masło. Gotować, ciągle mieszając przez kilka minut. Przestudzony Lemon curd przekładać do upieczonych tartaletek. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli, kokos prażyć na suchej patelni - dekorujemy!