Dziś w kuchni Domowego Domu Kultury Angelika Kubas zaprasza na zajączki drożdżowe! Koniecznie pochwalcie się swoimi zajączkami na naszym Facebooku!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru kryształu
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 40 g drożdży
- 1 jajko do smarowania
- sok z połowy cytryny
- 5 łyżek cukru pudru
- kolorowa posypka
Przyrządy:
- waga
- łyżka
- garnek
- sitko do mąki
- miseczki
- ściereczka
- pędzelek
Wykonanie:
Masło roztopić, do garnka pokruszyć drożdże, dodać mleko i cukier - podgrzać (ale nie gotować!), następnie żółtko, jajko, przesianą mąkę i roztopione masło. Ciasto wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść i urywać małe części ciasta drożdżowego - kulać kule i i wałeczki. Wokół kulki owinąć wałeczek i przekręcić go dwa razy. Smarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez 25-30 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
Wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier puder i mieszać do uzyskania idealnej konsystencji lukru.
Dekorować brzuszki zajączków lukrem i kolorową posypką.