Dziś w kuchni Domowego Domu Kultury Angelika Kubas zaprasza na zajączki drożdżowe! Koniecznie pochwalcie się swoimi zajączkami na naszym Facebooku!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru kryształu
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 40 g drożdży
  • 1 jajko do smarowania
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • kolorowa posypka

Przyrządy:

  • waga
  • łyżka
  • garnek
  • sitko do mąki
  • miseczki
  • ściereczka
  • pędzelek

Wykonanie:

 

Masło roztopić, do garnka pokruszyć drożdże, dodać mleko i cukier - podgrzać (ale nie gotować!), następnie żółtko, jajko, przesianą mąkę i roztopione masło. Ciasto wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść i urywać małe części ciasta drożdżowego - kulać kule i i wałeczki. Wokół kulki owinąć wałeczek i przekręcić go dwa razy. Smarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez 25-30 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.

 

Wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier puder i mieszać do uzyskania idealnej konsystencji lukru.

Dekorować brzuszki zajączków lukrem i kolorową posypką.