Jeśli lubicie dobrą kuchnię i Wasze dziecko rwie się do pomocy przy gotowaniu, pieczeniu i uwielbia wylizywać miskę po kremie, te warsztaty są dla Was! Zapraszamy na kolejną odsłonę Malinowej Kuchni Malucha. Spotykamy się w Domu Ludowym w Palczowicach już 14 maja! Zapisy trwają!

Malinowa Kuchnia Malucha to przede wszystkim świetna zabawa! Tutaj i tutaj możecie zerknąć, jak było na poprzednich warsztatach. Koszt udziału w MKM to jedynie 15 złotych a na Wasze zgłoszenia czekamy do 13 maja.

Tym razem przyrządzimy

Ciepłe lody

Składniki:

  • 3 duże białka
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka dowolnego ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szklanki wody
  • 12 wafelków do lodów

 

W garnuszku zagotować niewielką ilość wody; nad nim umieścić miskę z białkami - nie powinna dotykać powierzchni wody. Białka z cukrem ubijać przez równe 12 minut. Jeśli będziecie ubijać białka przez równe 12 minut, będą z każdą minutą ubijania robiły się coraz bardziej gęstsze. Na sam koniec wmiksować ekstrakt.

Przygotować rękaw cukierniczy z okrągłą grubą nasadką. Przełożyć do niego pianę i wyciskać spiralnie do wafelków. Włożyć je do lodówki na czas przygotowania czekolady.

Polewa

czekolada gorzka

posypka cukrowa

orzechy – posiekać

Nad gorąca parą rozpuszczamy czekoladę, maczamy gotowe lody i posypujemy posypką cukrową badź orzechami.