Tak, tak, po Świętach trzeba trochę z jedzeniem uważać, ale... mamy dla Was kolejne spotkanie w naszej Kuchni Mistrza. Kliknij "czytaj dalej", by dowiedzieć, jakie menu przygotowaliśmy.
Na nasze warsztaty kulinarne dla dorosłych zapraszamy 8 stycznia do Domu Ludowego w Palczowicach. Zgłoszenie uczestnictwa do 5 stycznia, koszt 25 zł.
A oto menu:
Nóżki w miodowej marynacie zapiekane z pomarańczami i sezamem
Składniki:
6 nóżek z kurczaka
1 pomarańcza, pokrojona w plastry
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżeczki świeżo startego imbiru
tarta skórka z 1/3 pomarańczy
1 łyżka sezamu
Wyciśnięty sok z pomarańczy wymieszać z oliwą z oliwek, miodem i startym imbirem. Do marynaty dodać umyte nóżki z kurczaka. Odstawić do lodówki na min 30 min, najlepiej na całą noc. Gdy mięso jest już zamarynowane, piekarnik nagrzać do 180-200st C. Nóżki przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą i plastrami pomarańczy, posypać sezamem. Zapiekać 50-60 min, od czasu do czasu podlewając sosem, który uwolniło zapiekane mięso.
Sałatka z buraków i awokado z kawowym dressingiem
25 g orzechy włoskie
3 szt. pomarańcze
100 g rukola
200 g ugotowane buraki
2 szt.awokado
1 szt.papryczka chili
2-3 łyżki mocne espresso
2 łyżki oliwa z oliwek
2 łyżki miód spadziowy
1-2 łyżki ciemny ocet balsamiczny
125 g minimozzarella
sól
Orzechy włoskie siekamy. Pomarańcze obieramy, usuwając również białą, wewnętrzną skórkę. Miąższ wykrawamy z błonek, zbierając przy tym sok. Resztę pomarańczy dokładnie wyciskamy. Rukolę myjemy. Buraki osączamy i kroimy na małe paski. Awokado obieramy, kroimy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w plasterki. Mieszamy z 3 łyżkami wyciśniętego soku pomarańczowego. 4 łyżki soku pomarańczowego łączymy z espresso, oliwą z oliwek, miodem i octem, doprawiamy solą i ewentualnie większą ilością miodu. Składniki sałatki mieszamy z dressingiem. Kulki mozzarelli osączamy, obtaczamy w orzechach włoskich i podajemy z sałatką.
Crumble z jabłkami
1 łyżka cukru
migdały
masło
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki. Łączymy z odrobina masła, cukru i wykładamy na spód naczynia żaroodpornego. Wyrabiamy kruszonkę i posypujemy na wyłożone owoce w naczyniu. Pieczemy w tem. 180 stopni C.