Angelika Kubas proponuje dziś zapiekankę z serem camembert. Byłoby cudownie, gdybyście podzieli się na FB efektami Waszej pracy, jeśli podejmiecie zapiekankowe wyzwanie:)

Zapiekanka z camembertem

Składniki:

  • 600 g pieczarek (pokroić w ćwiartki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • 50 g śmietany 30%
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 600 g ziemniaków (pokroić w plastry)
  • ser camembert
  • Sól
  • pieprz
  • woda
  • natka pietruszki

 

Przyrządy:

  • waga
  • patelnia
  • deska do krojenia
  • nóż
  • garnek z sitkiem na parę
  • naczynie do zapiekania
  • łyżka

 

Wykonanie:

Ziemniaki pokroić 2-3 mm plastry - ugotować na parze przez około 15 minut. Czosnek rozdrobnić, zeszklić na maśle, dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki - dusić, następnie dodajemy skrobie ziemniaczaną i śmietanę, nadal dusimy, doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie naczynia do zapiekania układamy ziemniaki, pieczarki w sosie śmietanowym i porwany ser camembert. Piec w temp. 190 stopni C przez około 30 minut. Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wskazówki:

Ser camembert można zastąpić serem żółtym, parmezanem, mozarellą.