Angelika Kubas proponuje dziś zapiekankę z serem camembert. Byłoby cudownie, gdybyście podzieli się na FB efektami Waszej pracy, jeśli podejmiecie zapiekankowe wyzwanie:)
Zapiekanka z camembertem
Składniki:
- 600 g pieczarek (pokroić w ćwiartki)
- 2 ząbki czosnku
- 25 g masła
- 50 g śmietany 30%
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 600 g ziemniaków (pokroić w plastry)
- ser camembert
- Sól
- pieprz
- woda
- natka pietruszki
Przyrządy:
- waga
- patelnia
- deska do krojenia
- nóż
- garnek z sitkiem na parę
- naczynie do zapiekania
- łyżka
Wykonanie:
Ziemniaki pokroić 2-3 mm plastry - ugotować na parze przez około 15 minut. Czosnek rozdrobnić, zeszklić na maśle, dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki - dusić, następnie dodajemy skrobie ziemniaczaną i śmietanę, nadal dusimy, doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie naczynia do zapiekania układamy ziemniaki, pieczarki w sosie śmietanowym i porwany ser camembert. Piec w temp. 190 stopni C przez około 30 minut. Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wskazówki:
Ser camembert można zastąpić serem żółtym, parmezanem, mozarellą.