Wiosenne muffinki jako przygotowanie do zbliżającej się wielkimi krokami wiosny! Dziś Malinowa Kuchnia Malucha znów pokazała, co potrafi!
Dla leniuszków przepis:
Wiosenne muffinki
Składniki:
- 400 g świeżego szpinaku
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
Świeży szpinak rozdrobnić blenderem. Powinna powstać gęsta papka drobno posiekanych liści.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić jajka, wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do ubitej masy małym strumieniem wlewać olej, ciagle miksowania. Dodać rozdrobniony szpinak, skórkę z cytryny, zmiksować przez chwilę do połączenia. Następnie do masy jajeczno - szpinakowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Ciastem wypełnić papilotki wyłożone w formie do muffinów, do pełna. Piec w temperaturze 170ºC, przez około 25 minut.
Po wystudzeniu z babeczek odciąć górkę, pokruszyć, a okruchy zachować do dekoracji.
Masa :
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z cytryny
Ubić śmietanę z cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce serek mascarpone.
Ściąć górę z muffinek i pokruszyć. Muffinki udekorować masą, pokruszonym ciastem oraz owocami.