Dobrze, że przed nami Wielki Post, bo może jakoś uda się spalić to, co dziś zostało przyrządzone w naszej Kuchni Mistrza:)

W tłustoczwartkowej odsłonie naszej Kuchni Mistrza Słodko i Słono przyrządzaliśmy:

CHRUPIĄCE KULKI

 

Składniki:

  • 1  kalafior
  • 2 łyżki płatków owsianych, drobno posiekanych
  • 1 łyżka mąki ryżowej lub kukurydzianej
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • 2 łyżki łyskanych ziaren słonecznika + 200 g do obtoczenia
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:


Kalafiora dzielimy na różyczki, które następnie gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Ugotowane różyczki mielimy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy zieleninę, płatki, mąkę oraz 2 łyżki ziaren słonecznika. Masa powinna się zagęścić. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Z powstałej masy przy pomocy łyżki formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w ziarnach słonecznika.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w temp. 200C stopni przez ok. 20 minut, aż kulki się zrumienią.

 

Zapiekanka warzywna z chorizo

 

Składniki:

 

  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka oregano
  • sól
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 zielona cukinia
  • 1 żółta cukinia
  • 1 bakłażan
  • 4 pomidory
  • 1 pętko chorizo

 

Wykonanie:

Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy posiekaną cebulę razem z posiekanym czosnkiem. Dodajemy zioła i przyprawy a następnie przecier pomidorowy. Dusimy kilka minut.

Warzywa i chorizo kroimy w równe plastry i układamy dookoła tarty.

Oprószamy solą i ziołami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C. Pieczemy ok 30 min.

Gotową zapiekankę posypujemy posiekaną pietruszką.

Smacznego!