Dobrze, że przed nami Wielki Post, bo może jakoś uda się spalić to, co dziś zostało przyrządzone w naszej Kuchni Mistrza:)
W tłustoczwartkowej odsłonie naszej Kuchni Mistrza Słodko i Słono przyrządzaliśmy:
CHRUPIĄCE KULKI
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 łyżki płatków owsianych, drobno posiekanych
- 1 łyżka mąki ryżowej lub kukurydzianej
- 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
- 2 łyżki łyskanych ziaren słonecznika + 200 g do obtoczenia
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kalafiora dzielimy na różyczki, które następnie gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Ugotowane różyczki mielimy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy zieleninę, płatki, mąkę oraz 2 łyżki ziaren słonecznika. Masa powinna się zagęścić. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Z powstałej masy przy pomocy łyżki formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w ziarnach słonecznika.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w temp. 200C stopni przez ok. 20 minut, aż kulki się zrumienią.
Zapiekanka warzywna z chorizo
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka oregano
- sól
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 zielona cukinia
- 1 żółta cukinia
- 1 bakłażan
- 4 pomidory
- 1 pętko chorizo
Wykonanie:
Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy posiekaną cebulę razem z posiekanym czosnkiem. Dodajemy zioła i przyprawy a następnie przecier pomidorowy. Dusimy kilka minut.
Warzywa i chorizo kroimy w równe plastry i układamy dookoła tarty.
Oprószamy solą i ziołami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C. Pieczemy ok 30 min.
Gotową zapiekankę posypujemy posiekaną pietruszką.
Smacznego!