Walentynkowe ciasto piekliśmy dziś w naszej Malinowej Kuchni Malucha. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć. Mamy dla Was także przepis!

Dla wszystkich, którym nie udało się dziś dotrzeć na warsztaty przepis.

Walentynkowe ciasto

Ciasto czerwone:

  • szklanka mąki pszennej
  • 180 g masła
  • pół szklanki cukru kryształu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • czerwony barwnik spożywczy

Ciasto jasne:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 240 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

 Ciasto czerwone:

Masło ucieramy do puszystej mamy, dodajemy cukier cały czas miksując. Wbijamy jajka – miksujemy. Do utartej masy dodajemy proszek do pieczenia, mąkę pszenną oraz barwik spożywczy delikatnie mieszamy. Keksówkę natłuszczamy, wlewamy ciasto. Pieczemy ok 35 minut w temp 180 stopni, po ostygnięciu kroimy ciasto na plastry i wykrawamy serduszka.

Ciasto jasne:

W między czasie już przygotowujemy ciasto jasne. Wykładamy ciastem keksówke na dnie, następnie układamy serca do góry nogami i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 45 minut.