Walentynkowe ciasto piekliśmy dziś w naszej Malinowej Kuchni Malucha. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć. Mamy dla Was także przepis!
Dla wszystkich, którym nie udało się dziś dotrzeć na warsztaty przepis.
Walentynkowe ciasto
Ciasto czerwone:
- szklanka mąki pszennej
- 180 g masła
- pół szklanki cukru kryształu
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- czerwony barwnik spożywczy
Ciasto jasne:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 240 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ciasto czerwone:
Masło ucieramy do puszystej mamy, dodajemy cukier cały czas miksując. Wbijamy jajka – miksujemy. Do utartej masy dodajemy proszek do pieczenia, mąkę pszenną oraz barwik spożywczy delikatnie mieszamy. Keksówkę natłuszczamy, wlewamy ciasto. Pieczemy ok 35 minut w temp 180 stopni, po ostygnięciu kroimy ciasto na plastry i wykrawamy serduszka.
Ciasto jasne:
W między czasie już przygotowujemy ciasto jasne. Wykładamy ciastem keksówke na dnie, następnie układamy serca do góry nogami i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 45 minut.