Pierniczki. Świąteczne pierniczki. Dziś piekliśmy pyszne pierniczki. Przedświąteczne spotkanie sympatyków Malinowej Kuchni Malucha pachniało lukrem i cynamonem!
Dom Ludowy w Palczowicach, czyli siedziba główna Malinowej Kuchni Malucha, zamieniła się dziś prawdziwą piekarnię. Zgodnie z zapowiedzią zrobiliśmy dziś (3 grudnia) coś, co powinno znaleźć się na każdym świątecznym stole. Dla naszych internetowych fanów oczywiście przepis i zdjęcia! Wesołych Świąt!
Pierniczki
- 3 łyżki miodu
- pół szklanki cukru kryształu
- 80 g masła
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- landrynki
Wykonanie:
Do garnuszka wsypujemy cukier, dodajemy miód oraz masło. Podgrzewamy do rozpuszczenia się składników. Po ostudzeniu łączymy z resztą składników i zagniatamy ciasto. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy pierniczki, z otworem na środku ciasteczka. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W otwory pierniczków wkładamy landrynkę.
Smacznego!