Dziś w naszej Kuchni Mistrza Słodko i Słono gotowaliśmy zupę - krem z papryki. I jeszcze małe co nieco.
Małe co nieco, czyli pyszny burger i kolorowa beza. Możecie przyrządzić te potrawy w domu, korzystając z przepisu pod galerią zdjeć, a najlepiej przystąpcie do naszej Kuchni Mistrza. Następne spotkanie już wkrótce.
Zupa krem z papryki
Składniki:
- 4 szt. papryki czerwonej
- 4 szt. pomarańczy czerwonej
- 4 łyżki oleju z pestek dyni
- 1/2 łyżeczki papryki chili
- 2 cebule
- duży jogurt naturalny
- ser feta
- sól
- pieprz
- tymianek
- masło
Wykonanie:
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. W garnuszku rozgrzać masło i olej, podsmażyć na niej cebulkę z papryką i papryczką chilli doprawiając solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, wycisnąć sok z pomarańczy i zmiksować blenderem. Następnie dodać jogurt naturalny, wymieszać i delikatnie podgrzać (nie zagotowywać). Zetrzeć na tarce około skórkę z pomarańczy. Fetę pokroić w kostkę, wymieszać ze skórkami pomarańczy i położyć na suchej, rozgrzanej patelni. Lekko obsmażyć z każdej strony. Podawać zupę z fetą i listkami tymianku.
Burger
Składniki:
- wołowina
- czosnek
- natka pietruszki
- cebula
- przyprawy: tymianek, kminek, papryka
- sól
- pieprz
Mięso zmielić, dodać zeszkloną cebulkę, którą wcześniej pokroimy z kostkę. Następnie dodajemy resztę składników. Smażymy na grillowej patelni.
Karmelizowana cebula:
Składniki:
- 4 cebule
- oliwa
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól
- pieprz
Cebule drobno kroimy, podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Następnie dodajemy miód i ocet balsamiczny, doprawiamy do smaku. Smażymy.
Sos BBQ:
Składniki:
1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 2 ząbek czosnku
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 300 ml przecieru pomidorowego
- kilka kropel sosu Tabasco
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przysmaż na oleju, dodaj koncentrat, a po minucie resztę składników. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos będzie gęsty (około 15 minut).
Kolorowa Beza
Składniki:
- 6 białek
- szczypta soli
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Krem:
- 500 ml śmietany 30 %
- skórka z limonki
- cukier puder
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać sok z cytryny i ubić. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec przez 1,5 godziny.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem, dodać skórkę z limonki.