Dziś w naszej Kuchni Mistrza Słodko i Słono gotowaliśmy zupę - krem z papryki. I jeszcze małe co nieco.

Małe co nieco, czyli pyszny burger i kolorowa beza. Możecie przyrządzić te potrawy w domu, korzystając z przepisu pod galerią zdjeć, a najlepiej przystąpcie do naszej Kuchni Mistrza. Następne spotkanie już wkrótce.

Zupa krem z papryki

Składniki:

  • 4 szt. papryki czerwonej
  • 4 szt. pomarańczy czerwonej
  • 4 łyżki oleju z pestek dyni
  • 1/2  łyżeczki papryki chili
  • 2 cebule
  • duży jogurt naturalny
  • ser feta
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • masło

 

Wykonanie:

Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. W garnuszku rozgrzać masło i olej, podsmażyć na niej cebulkę z papryką i papryczką chilli doprawiając solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, wycisnąć sok z pomarańczy i zmiksować blenderem. Następnie dodać jogurt naturalny, wymieszać i delikatnie podgrzać (nie zagotowywać). Zetrzeć na tarce około skórkę z pomarańczy. Fetę pokroić w kostkę, wymieszać ze skórkami pomarańczy i położyć na suchej, rozgrzanej patelni. Lekko obsmażyć z każdej strony. Podawać zupę z fetą i listkami tymianku.

 

Burger

 

Składniki:

  • wołowina
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • cebula
  • przyprawy: tymianek, kminek, papryka
  • sól
  • pieprz

 

Mięso zmielić, dodać zeszkloną cebulkę, którą wcześniej pokroimy z kostkę. Następnie dodajemy resztę składników. Smażymy na grillowej patelni.

 

Karmelizowana cebula:

Składniki:

  • 4 cebule
  • oliwa
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

 

Cebule drobno kroimy, podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Następnie dodajemy miód i ocet balsamiczny, doprawiamy do smaku. Smażymy.

 

Sos BBQ:

Składniki:

1 łyżka oleju

  • 1 cebula
  • 2 ząbek czosnku
  • 2  łyżki cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • kilka kropel sosu Tabasco

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przysmaż na oleju, dodaj koncentrat, a po minucie resztę składników. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos będzie gęsty (około 15 minut).

Kolorowa Beza

 

 

Składniki:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

 

Krem:

  • 500 ml śmietany 30 %
  • skórka z limonki
  • cukier puder

 

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać sok z cytryny i ubić. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec przez 1,5 godziny.

Ubić śmietanę z cukrem pudrem, dodać skórkę z limonki.