Gdyby nie śnieg i niskie temperatury (w maju!!!!!) pewnie zrobilibyśmy zwykłe lody, a tka musieliśmy zrobić lody na gorąco. Za nami kolejne spotkanie naszej Malinowej Kuchni Malucha.
Roześmiana ekipa Malinowej Kuchni Malucha wzięła wczoraj (14 maja) na warsztat lody na ciepło! Tutaj i tutaj możecie zerknąć, jak było na poprzednich warsztatach.
Ciepłe lody
Składniki:
- 3 duże białka
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka dowolnego ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki wody
- 12 wafelków do lodów
W garnuszku zagotować niewielką ilość wody; nad nim umieścić miskę z białkami - nie powinna dotykać powierzchni wody. Białka z cukrem ubijać przez równe 12 minut. Jeśli będziecie ubijać białka przez równe 12 minut, będą z każdą minutą ubijania robiły się coraz bardziej gęstsze. Na sam koniec wmiksować ekstrakt.
Przygotować rękaw cukierniczy z okrągłą grubą nasadką. Przełożyć do niego pianę i wyciskać spiralnie do wafelków. Włożyć je do lodówki na czas przygotowania czekolady.
Polewa
czekolada gorzka
posypka cukrowa
orzechy – posiekać
Nad gorąca parą rozpuszczamy czekoladę, maczamy gotowe lody i posypujemy posypką cukrową bądź orzechami.