Graboszyce były dzisiaj areną naszych zmagań z Kuchnią Mistrza Słodko i Słono - naszymi mistrzowskimi warsztatami kulinarnymi. Dziś przygotowaliśmy....
...m.in.:
Drożdżowe krakersy
- 4 g drożdży instant
- 140 ml ciepłej wody
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka soli
- 45 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki listków rozmarynu
- ok. 2 łyżek soli morskiej
- oliwa do posmarowania placków i miski
Drożdże zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
W drugiej misce mieszamy mąkę z solą i oliwą, dodajemy roztwór z drożdży i wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne przekładamy je do miski posmarowanej oliwą i przykrywamy czysta ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 ½ godziny.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni.
Wyrośnięte ciasto wciskamy ręką i przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.
Duża blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy małe kawałki i rozwałkowujemy ja na cienkie, podłużne placki.
Ciasto przekładamy na blachę, nakłuwamy widelcem i smarujemy oliwą. Po wierzchu posypujemy listkami rozmarynu i soli.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.
Pierś z kaczki faszerowana daktylami
- 2 piersi kaczki
- pieprz
- sól
- 3-4 łyżki tymianku (posiekany)
- 10 suszonych moreli
- 10 suszonych śliwek
Piersi kaczki myjemy, osuszamy, usuwamy zbędny tłuszcz i żyłki (tłuszcz zostawiamy do smażenia). Skórę kaczki nacinamy delikatnie wzdłuż po jednej stronie piersi i umieszczamy mięso w naczyniu żaroodpornym. Kaczkę doprawiamy pieprzem, solą i 3-4 łyżeczkami świeżego tymianku. Morele, śliwki suszone siekamy.
Bierzemy jedną pierś kaczki, nakładamy na nią farsz, na farsz nakładamy drugą pierś, tworząc coś w rodzaju kanapki. Całość związujemy razem sznurkiem, bardzo szczelnie. Tak samo robimy z kolejną parą piersi.
Obsmażamy na złoty kolor, następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C na 20-25 minut.
- 200 g pęczaku
- 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
- 60 g masła
- sól
- pieprz
- niewielka ilość oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- niewielka ilość tymianku
Do garnka nalewamy 2-3 łyżki oliwy, podgrzewamy na niej lekko zmrożone masło (30 g), następnie szklimy cebulę oraz tłuszcz wraz ze skórą kaczki (który pozostał nam po oczyszczaniu kaczki). Za pomocą szczypiec wyjmujemy kawałki skóry kaczki z garnka, na sam koniec do garnka wsypujemy pęczak, który mieszamy z cebulą. Całość podsmażamy, dodajemy 600 ml wody i solimy oraz pieprzymy. Odstawiamy pęczak na mniejszy ogień, gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 25-30 minut. W czystym rondlu topimy masło, dodajemy pęczak z cebula podsmażamy i pod sam koniec dodajemy drobno posiekany koperek.
Trufle czekoladowe
- 100 g miękkiego masła
- 100 g dobrej gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 g cukru pudru
- gorzkie kakao do obtoczenia
Masło utrzeć mikserem razem z cukrem pudrem (około 7 minut). Stopniowo dodawać po łyżce czekoladę (ostudzoną, letnią) i miksować. Wstawić do lodówki na około 1 godziny, do czasu aż masa zgęstnieje, na tyle aby można ją było formować.
Nabierać łyżeczką gęstą masę i formować kulki. Ułożyć je na talerzu i wstawić do lodówki do stężenia (na około 0,5 godziny).
Wygładzić powierzchnię twardych trufli i posypać kakao (przez sitko).
Obtaczamy w kakao.