W Malinowej Kuchni Malucha przyrządzaliśmy dziś...
całkowicie niedietetyczne, absolutnie tuczące, wybitnie przepyszne muffiny czekoladowe. :)
A oto przepis:
1 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru kryształu
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki ciepłej wody
50 ml śmietany kremówki 30%
50 g mlecznej czekolady
Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier kryształ i cukier waniliowy, sól, jajko, olej oraz ciepłą wodę i wszystko razem mieszamy tylko do połączenia składników. Papilotki na muffinki wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min., dodajemy świeże owoce. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy wierzch muffinek i dekorujemy.