rok zator malinowa kuchnia malucha

W Malinowej Kuchni Malucha przyrządzaliśmy dziś...

całkowicie niedietetyczne, absolutnie tuczące, wybitnie przepyszne muffiny czekoladowe. :)

A oto przepis:

 

1 szklanki mąki

0,5 szklanki cukru kryształu

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

0,5 szklanki oleju

0,5 szklanki ciepłej wody

 

50 ml śmietany kremówki 30%

50 g mlecznej czekolady

 

 

Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier kryształ i cukier waniliowy, sól, jajko, olej oraz ciepłą wodę i wszystko razem mieszamy tylko do połączenia składników. Papilotki na muffinki wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min., dodajemy świeże owoce. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy wierzch muffinek i dekorujemy.