W naszej Kuchni Mistrza robiliśmy dziś pierogi i chatkę z piernika.

Dziś (13 grudnia) w Rudzach po raz ostatni w tym roku spotkaliśmy się na naszych mistrzowskich warsztatach kulinarnych "Słodko - Słono". 

Dla nieobecnych garść zdjęć i szczypta przepisów:)

Pierogi z farszem z kaszy i grzybów

Ciasto:

0,5 kg mąki pszennej

2 żółtka

1 łyżka masła

250 ml gorącego mleka

szczypta soli

 

Farsz:

cebula

masło

drobna kasza

grzyby

sól

pieprz

 

 

Wykonanie:

Grzyby obgotować, posiekać, cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, kaszę ugotować al dente, doprawić całość solą i pieprzem.

 

Ciasto wyrobić, rozwałkować na odpowiednią grubość, wykrawać krążki, faszerować. Wrzucić na osoloną, gotującą się wodę, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Ugotowane pierogi omaścić zeszkloną cebulką.

 

Chatka z piernika

600 g mąki pszennej

250 g masła

200 g cukru brązowego

7 łyżek płynnego miodu spadziowego

1,5 – 2 łyżeczki sody oczyszczonej

5 łyżeczek przyprawy do piernika

 

Masło, cukier, miód podgrzać do połączenia się składników. Zdjąć z palika i lekko przestudzić. Do naczynia wsypać suche składniki dodać płynne i wyrobić ciasto. Wałkować na grubość 4-5 mm, mocno podsypując mąką, wycinać kształty ścian, dachów.

Piec w temp. 180 stopni przez około 12 minut. Po upieczeniu chwilę odczekać aż ciasto stwardnieje, przełożyć do wystudzenia.

 

Lukier:

1 białko

około 200 g cukru pudru

 

Białko utrzeć z cukrem pudrem do jednolitej masy.