W naszej Kuchni Mistrza robiliśmy dziś pierogi i chatkę z piernika.
Dziś (13 grudnia) w Rudzach po raz ostatni w tym roku spotkaliśmy się na naszych mistrzowskich warsztatach kulinarnych "Słodko - Słono".
Dla nieobecnych garść zdjęć i szczypta przepisów:)
Pierogi z farszem z kaszy i grzybów
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
2 żółtka
1 łyżka masła
250 ml gorącego mleka
szczypta soli
Farsz:
cebula
masło
drobna kasza
grzyby
sól
pieprz
Wykonanie:
Grzyby obgotować, posiekać, cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, kaszę ugotować al dente, doprawić całość solą i pieprzem.
Ciasto wyrobić, rozwałkować na odpowiednią grubość, wykrawać krążki, faszerować. Wrzucić na osoloną, gotującą się wodę, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Ugotowane pierogi omaścić zeszkloną cebulką.
Chatka z piernika
600 g mąki pszennej
250 g masła
200 g cukru brązowego
7 łyżek płynnego miodu spadziowego
1,5 – 2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 łyżeczek przyprawy do piernika
Masło, cukier, miód podgrzać do połączenia się składników. Zdjąć z palika i lekko przestudzić. Do naczynia wsypać suche składniki dodać płynne i wyrobić ciasto. Wałkować na grubość 4-5 mm, mocno podsypując mąką, wycinać kształty ścian, dachów.
Piec w temp. 180 stopni przez około 12 minut. Po upieczeniu chwilę odczekać aż ciasto stwardnieje, przełożyć do wystudzenia.
Lukier:
1 białko
około 200 g cukru pudru
Białko utrzeć z cukrem pudrem do jednolitej masy.