Piernikowy wianek był głównym punktem wczorajszego wspólnego gotowania w Malinowej Kuchni Malucha.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć a dla nieobecnych, tradycyjnie, podajemy przepis:
Składniki:
1/4 szklanki miodu
80 g masła
1/2 szklanki cukry pudru
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Miód, masło i cukier podgrzać w naczyniu, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto piernikowe rozwałkować na oprószonym mąką blacie, rozwałkować i wykrawać pierniczki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wokół szklanki bądź garnuszka, nakładając je delikatnie na siebie. Piec w 180 stopniach przez około 10 minut.