Guacamole, gruszki i łosoś królowały podczas ostatniego spotkania Kuchni Mistrza SŁODKO i SŁONO, na które zaprosiliśmy Was w czwartek 17 listopada.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z naszego gotowania. Dla nieobecnych mamy przepisy!
Guacamole z chip's
Guacamole
awokado
czosnek
pomidor malinowy
cebula czerwona
sól
pieprz
sok z cytryny
Chip's z parmezanu
parmezan
rukola
Awokado kroimy wzdłuż, wyciągamy pestkę. Awokado i cebulę i kroimy w kostkę. Czosnek rozcieramy z solą i całość doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. Formujemy kółka na papierze do pieczenia i pieczemy w temp. 170 stopni przez około 7 minut.
Gruszki w kruchym cieście
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
szklanka mąki
cukier waniliowy
jajko
gruszki
woda
skórka z jednej cytryny
żółtko
1/2 szklanki cukru
50 g masła
100 ml śmietany 30 %
W naczyniu zagotowujemy wodę i skórkę z cytryny, czekamy aż cukier się rozpuści, następnie na gotującą się wodę wkładamy obrane gruszki i gotujemy przez około 10 minut lub do miękkości. Wyławiamy łyżką cedzakową i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto kruche zagniatamy. Na małą patelnię wsypujemy cukier i rozpuszczamy go aż stanie się płynny i brązowy, zmniejszamy ogień i dodajemy masło, łączymy z karmelem. Ściągamy karmel z palnika i dodajemy śmietankę, mieszamy.
Gruszki wydrążamy, z ciasta kruchego wycinamy paski i owijamy wokół gruszki, lekko nachodząc na siebie, układamy na papier do pieczenia. Całość smarujemy żółtkiem, pieczemy przez około 20-25 minut w temp. 180 stopni.
Ł osoś z groszkiem
ł osoś
młode ziemniaki
2 sztuki szalotki
pieczarki
oliwa z oliwek
masło
sól
pieprz
jedno opakowanie groszku mrożonego
sok z cytryny
czosnek
1/2 szklanki wody
Ziemniaczki ugotować w mundurkach, następnie podsmażyć na maśle. Groszek wrzucić na wrzącą osoloną wodę, gotować około 2 minuty, a następnie przelać go zimną wodą. Groszek zblendować z wodą, 2 łyżkami oliwy z oliwek, łyżką z soku z cytryny, solą i pieprzem oraz ząbkiem czosnku.
Grzyby podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.
Rybę oprószamy solą i pieprzem, na rozgrzaną oliwę układamy od strony skóry i smażymy aż będzie złota i chrupiąca, później odwracamy na drugą stronę.