Guacamole, gruszki i łosoś królowały podczas ostatniego spotkania Kuchni Mistrza SŁODKO i SŁONO, na które zaprosiliśmy Was w czwartek 17 listopada. 

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z naszego gotowania. Dla nieobecnych mamy przepisy!

Guacamole z chip's

Guacamole

awokado

czosnek

pomidor malinowy

cebula czerwona

sól

pieprz

sok z cytryny

 

Chip's z parmezanu

parmezan

rukola

Awokado kroimy wzdłuż, wyciągamy pestkę. Awokado i cebulę i kroimy w kostkę. Czosnek rozcieramy z solą i całość doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. Formujemy kółka na papierze do pieczenia i pieczemy w temp. 170 stopni przez około 7 minut.

 

Gruszki w kruchym cieście

1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru pudru

szklanka mąki

cukier waniliowy

jajko

gruszki

woda

skórka z jednej cytryny

żółtko

1/2 szklanki cukru

50 g masła

100 ml śmietany 30 %

W naczyniu zagotowujemy wodę i skórkę z cytryny, czekamy aż cukier się rozpuści, następnie na gotującą się wodę wkładamy obrane gruszki i gotujemy przez około 10 minut lub do miękkości. Wyławiamy łyżką cedzakową i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto kruche zagniatamy. Na małą patelnię wsypujemy cukier i rozpuszczamy go aż stanie się płynny i brązowy, zmniejszamy ogień i dodajemy masło, łączymy z karmelem. Ściągamy karmel z palnika i dodajemy śmietankę, mieszamy.

Gruszki wydrążamy, z ciasta kruchego wycinamy paski i owijamy wokół gruszki, lekko nachodząc na siebie, układamy na papier do pieczenia. Całość smarujemy żółtkiem, pieczemy przez około 20-25 minut w temp. 180 stopni. 

 

Ł osoś z groszkiem

 

 

ł osoś

młode ziemniaki

2 sztuki szalotki

pieczarki

oliwa z oliwek

masło

sól

pieprz

jedno opakowanie groszku mrożonego

sok z cytryny

czosnek

1/2 szklanki wody

Ziemniaczki ugotować w mundurkach, następnie podsmażyć na maśle. Groszek wrzucić na wrzącą osoloną wodę, gotować około 2 minuty, a następnie przelać go zimną wodą. Groszek zblendować z wodą, 2 łyżkami oliwy z oliwek, łyżką z soku z cytryny, solą i pieprzem oraz ząbkiem czosnku.

Grzyby podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.

Rybę oprószamy solą i pieprzem, na rozgrzaną oliwę układamy od strony skóry i smażymy aż będzie złota i chrupiąca, później odwracamy na drugą stronę.