Ukraina to także wyśmienita kuchnia! Dziś (24 maja) w Malinowej Kuchni Malucha postanowiliśmy skorzystać z kulinarnych talentów przebywającej w Zatorze Yulii i przygotować wyśmienite pielmieni i syrnyky!

Dania nie są skomplikowane a smakują wyśmienicie! Zachęcamy do kulinarnej podróży na Ukrainę we własnym domu. Pod zdjęciami znajdziecie przepisy.

fot. Anna Momot, Angelika Kubas, Yulia Yatsun

Pielmieni

Składniki:

Farsz

500g mięsa mielonego z kurczaka

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

Ciasto

500 g mąki 

1 szklanka gorącej wody

1 jajko

 

Przygotowanie: 

Ciasto: do miski przesiej mąkę, jajko, sól, gorącą wodę. Wymieszaj ciasto łyżką, a następnie zacznij je wyrabiać. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. 

Mięso mielone mieszamy z przyprawami, jajkiem, startą surową cebulą i czosnkiem.  

Ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego koła, nakładamy farsz i zawijamy. Gotujemy w osolonej wodzie około 7 min. 

Syrnyky

Składniki:

300 g twarogu

2 jajka

szklanka mąki

cukier 

cukier waniliowy

10 łyżek kaszy manny, plus dodatkowo do obtoczenia placków

sól

 

Przygotowanie:

Twaróg, jajka, kaszę, cukier, mąkę, cukier waniliowy, szczyptę soli zmiksuj do połączenia składników. Odstaw ciasto na około 20 min. Po tym czasie dzielimy ciasto na małe placuszki które obtaczamy w kaszy mannie. Smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z bitą śmietaną, cukrem pudrem i owocami.