Ukraina to także wyśmienita kuchnia! Dziś (24 maja) w Malinowej Kuchni Malucha postanowiliśmy skorzystać z kulinarnych talentów przebywającej w Zatorze Yulii i przygotować wyśmienite pielmieni i syrnyky!
Dania nie są skomplikowane a smakują wyśmienicie! Zachęcamy do kulinarnej podróży na Ukrainę we własnym domu. Pod zdjęciami znajdziecie przepisy.
fot. Anna Momot, Angelika Kubas, Yulia Yatsun
Pielmieni
Składniki:
Farsz
500g mięsa mielonego z kurczaka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Ciasto
500 g mąki
1 szklanka gorącej wody
1 jajko
Przygotowanie:
Ciasto: do miski przesiej mąkę, jajko, sól, gorącą wodę. Wymieszaj ciasto łyżką, a następnie zacznij je wyrabiać. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne.
Mięso mielone mieszamy z przyprawami, jajkiem, startą surową cebulą i czosnkiem.
Ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego koła, nakładamy farsz i zawijamy. Gotujemy w osolonej wodzie około 7 min.
Syrnyky
Składniki:
300 g twarogu
2 jajka
szklanka mąki
cukier
cukier waniliowy
10 łyżek kaszy manny, plus dodatkowo do obtoczenia placków
sól
Przygotowanie:
Twaróg, jajka, kaszę, cukier, mąkę, cukier waniliowy, szczyptę soli zmiksuj do połączenia składników. Odstaw ciasto na około 20 min. Po tym czasie dzielimy ciasto na małe placuszki które obtaczamy w kaszy mannie. Smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z bitą śmietaną, cukrem pudrem i owocami.