No to się nam upiekło! Mięso do wyśmienitych burgerów. Nasza Malinowa Kuchnia Malucha działa! 

Na wczorajszych (26 kwietnia) zajęciach robiliśmy miniburgery. Były tak pyszne, jak pyszna była zabawa w ich przyrządzanie!

fot. Angelika Kubas

A dla tych, którzy nie mogli być z nami wczoraj w Rudzach, przepis:

Składniki:

  • bułki
  • pomidor
  • ogórek konserwowy
  • ser cheddar
  • sałata
  • cebula fioletowa
  • miód
  • mięso mielone 
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • czosnek
  • musztarda francuska
  • cytryna
  • ketchup lub sos bbq
  • ziemniaki

 

Przygotowanie:

 

Konfitura cebulowa : cebulę pokroić w drobne paski, podpiec na patelni z dodatkiem miodu, doprawić.

Sos musztardowy: musztardę połączyć z miodem i sokiem z cytryny 

Frytki: ziemniaki pokroić na grube paski ,doprawić solą, piec w rozgrzanym piekarniku. 

 

Zmielone mięso, delikatnie uformować na kształt burgera starając się nie ugniatać zbytnio mięsa. Posolić przed samym włożeniem na patelnię. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron. Bułki przekroić na połówki, zrumienić na patelni.

 

Połówkę bułki posmarować sosem musztardowym, następnie położyć na niej sałatę, plastry ogórka, upieczone mięso, ser, konfiturę cebulową, sałatę, pomidora na sam koniec posmarować drugą stronę bułki ketchupem połączyć w całość i delikatnie docisnąć. 

 

Smacznego!