W pierwszej w tym roku odsłonie naszych warsztatów kulinarnych przygotowaliśmy pyszne miniserniczki. Malinowa Kuchnia Malucha rusza prężnie w 2022 rok!
Na zajęcia tradycyjnie zaprosiliśmy Was do Domu Ludowego w Rudzach. Miniserniczki nie są trudne w przygotowaniu, a smakują wybornie i robią wrażenie! Dla tych, którzy nie mogli dzisiaj być z nami, tradycyjnie, podajemy przepis.
Składniki:
• 1 paczka oreo
• 3 łyżki masła
Masa:
• 400g białego sera
• 1 szk nutelli
• 1 szk śmietanki kremówki 36%
Dodatkowo:
• orzechy, migdały i czekolada do dekoracji
• 2 szk śmietanki kremówki 36%
• cukier puder
Przygotowanie:
Ciastka oreo zmiksować, połączyć z roztopionym
masłem aby uzyskać konsystencję sypkiego piasku.
Przesypać do słoiczka i docisnąć łyżką.
Serek zmiksować z nutellą, a następnie
wmieszać ekstrakt. Śmietanę kremówkę
ubić na sztywno, dodać do masy serowej
i delikatnie wymieszać.
Ś mietanę kremówkę ubić na sztywno,
pod koniec dodając cukier puder.
Przełożyć do rękawa cukierniczego
i wycisnąć na wierzch serniczków.
Posypać orzechami i startą czekoladą.
fot. Anna Momot