warsztaty kulinarne słodko i słono rok zator

Zainteresowanie naszymi kulinarnymi warsztatami "Słodko i Słono" przerosło nasze najśmielsze oczekiwania! Podobnie było z efektami naszej pracy. Podczas pierwszych warsztatów przyrządzaliśmy: sakiewki z kurczaka z serkiem, wędzonym boczkiem i żurawiną, seler z ziołami, grillowane warzywa z dipem miętowym oraz tartę czekoladową z musem z mlecznej czekolady i malinami. Mniam!

Obejrzyjcie zdjęcia z warsztatów a na dole artykułu znajdziecie przepisy. Zróbcie to w domu!

Sakiewki z kurczaka z serkiem, wędzonym boczkiem i żurawiną

Sos do zapiekania:

Żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie, poczekać aż napęcznieje i odcedzić. Boczek (wędzonkę) pokroić w kostkę i wymieszać z żurawiną i ¼ łyżeczki mielonego kardamonu.
Mięso delikatnie rozbić na dosyć cienkie płaty (dobrze to zrobić przez folię, aby nie poprzerywać mięsa). Każdy filet oprószyć solą, pieprzem, chili i ziołami dalmatyńskimi. Na każdym kawałku mięsa rozsmarować 1 pełną łyżeczkę serka, na środek położyć boczek wymieszany z żurawiną.
Boki każdego płata mięsa unieść do góry i związać nitką, nadając całości kształt sakiewki. Poprószyć delikatnie ziołami.

Sos sojowy wymieszać z octem balsamicznym i miodem.
Każdą sakiewkę ułożyć na kawałku folii aluminiowej, polać łyżką sosu, zawinąć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (albo na blaszce, jeśli robimy większą ilość). Wlać kilka łyżek wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra – dół). Piec około 25 minut, następnie rozwinąć folię, każdą sakiewkę polać odrobiną sosu i piec kolejne 15 minut aż mięso się ładnie zarumieni. Usunąć nitki i… gotowe!

Podawać z serkiem, konfiturą z żurawiny i ulubionymi dodatkami – u nas ziemniaki i młoda marchewka na gęsto. 

 

Seler z ziołami

1 średnia bulwa selera (ok. 1 kg)
odrobina oleju do pieczenia (np. rzepakowego lub ryżowego)

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Wkładamy do miski, skrapiamy delikatnie olejem i dokładnie wcieramy go ręką lub pędzelkiem. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 1 godzinę. W połowie czasu pieczenia najlepiej przewrócić wszystko na drugą stronę. Po wyjęciu z pieca i dokładnym ostudzeniu warzywa (w całości, nieobrane) przechowujemy w lodówce do 5 dni. Bulwa selera może być pieczona w całości lub pokrojona na ćwiartki, a jeśli warzywa są ekologiczne, nie trzeba ich obierać przed miksowaniem na purée.

– ok. 750 g upieczonego i obranego selera
– 1 łyżeczka suszonych ziół do wyboru (tymianku, rozmarynu, estragonu)
– odrobina niesłodzonego mleka roślinnego lub wody (opcjonalnie, dla ułatwienia miksowania)
– szczypta soli
– szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Seler miksujemy na gładko, po czym przekładamy do miski lub rondelka, dodajemy wybrane zioła wraz z przyprawami i dokładnie mieszamy.

 

Tarta czekoladowa z musem z mlecznej czekolady i z malinami

Składniki na spód:

  • 300 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (tzw. markizy czekoladowe)
  • 50 g mlecznej czekolady, połamanej i roztopionej
  • 50 g masła, roztopionego
  • 350 g malin

Wszystkie składniki (oprócz malin) włożyć do malaksera i zmiksować do powstania masy ciasteczkowej.

Przygotować formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy dolnej 22 cm, górnej 26 cm i wysokości 5 cm (forma jest wysoka, można więc wykorzystać tortownicę o średnicy 24 cm i wyłożyć jej boki ciasteczkami do 3,5 cm wysokości). Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy, lekko uklepać i wyrównać. Na dnie ułożyć maliny, dość blisko od siebie (ale nie ściśle!), grzbietami do góry. Schłodzić do momentu przygotowania nadzienia.

Składniki na mus z mlecznej czekolady:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 200 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 2 łyżki likieru Amaretto
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku lub 1 listek żelatyny

Żelatynę w proszku zalać małą ilością wody (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. 

180 ml śmietany kremówki podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać likier amaretto, obie czekolady i odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do przestudzenia - sos czekoladowy powinien być wystudzony do temperatury pokojowej lecz powinien pozostać płynny.

W misie miksera ubić na sztywno resztę śmietany kremówki.

Stopniowo, w 3 turach, dodawać do ubitej kremówki sos czekoladowy, delikatnie mieszając mątewką, tylko do połączenia.

Tak przygotowany mus czekoladowy przelać na spód tarty i na maliny. Schłodzić przez noc w lodówce.

Kolejnego dnia tartę wyjąć z formy, podawać z dodatkowymi malinami na wierzchu.

Przechowywać w lodówce.

 

 

Grillowane warzywa z dipem miętowym

  • 6 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz tłuczony

Marchewki i pietruszki obieramy, kroimy wzdłuż na grube paski. Przygotowujemy marynatę z oliwy, octu balsamicznego, miodu i kurkumy. Dokładnie otaczamy w niej pokrojone warzywa, lekko solimy i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wrzucamy warzywa na rozgrzany grill, a następnie studzimy.

Dip miętowy:

  • 180 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka listków świeżej mięty
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania – kilka listków świeżej mięty