Zainteresowanie naszymi kulinarnymi warsztatami "Słodko i Słono" przerosło nasze najśmielsze oczekiwania! Podobnie było z efektami naszej pracy. Podczas pierwszych warsztatów przyrządzaliśmy: sakiewki z kurczaka z serkiem, wędzonym boczkiem i żurawiną, seler z ziołami, grillowane warzywa z dipem miętowym oraz tartę czekoladową z musem z mlecznej czekolady i malinami. Mniam!
Obejrzyjcie zdjęcia z warsztatów a na dole artykułu znajdziecie przepisy. Zróbcie to w domu!
Sakiewki z kurczaka z serkiem, wędzonym boczkiem i żurawiną
Sos do zapiekania:
Żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie, poczekać aż napęcznieje i odcedzić. Boczek (wędzonkę) pokroić w kostkę i wymieszać z żurawiną i ¼ łyżeczki mielonego kardamonu.
Mięso delikatnie rozbić na dosyć cienkie płaty (dobrze to zrobić przez folię, aby nie poprzerywać mięsa). Każdy filet oprószyć solą, pieprzem, chili i ziołami dalmatyńskimi. Na każdym kawałku mięsa rozsmarować 1 pełną łyżeczkę serka, na środek położyć boczek wymieszany z żurawiną.
Boki każdego płata mięsa unieść do góry i związać nitką, nadając całości kształt sakiewki. Poprószyć delikatnie ziołami.
Sos sojowy wymieszać z octem balsamicznym i miodem.
Każdą sakiewkę ułożyć na kawałku folii aluminiowej, polać łyżką sosu, zawinąć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (albo na blaszce, jeśli robimy większą ilość). Wlać kilka łyżek wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra – dół). Piec około 25 minut, następnie rozwinąć folię, każdą sakiewkę polać odrobiną sosu i piec kolejne 15 minut aż mięso się ładnie zarumieni. Usunąć nitki i… gotowe!
Podawać z serkiem, konfiturą z żurawiny i ulubionymi dodatkami – u nas ziemniaki i młoda marchewka na gęsto.
Seler z ziołami
1 średnia bulwa selera (ok. 1 kg)
odrobina oleju do pieczenia (np. rzepakowego lub ryżowego)
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Wkładamy do miski, skrapiamy delikatnie olejem i dokładnie wcieramy go ręką lub pędzelkiem. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 1 godzinę. W połowie czasu pieczenia najlepiej przewrócić wszystko na drugą stronę. Po wyjęciu z pieca i dokładnym ostudzeniu warzywa (w całości, nieobrane) przechowujemy w lodówce do 5 dni. Bulwa selera może być pieczona w całości lub pokrojona na ćwiartki, a jeśli warzywa są ekologiczne, nie trzeba ich obierać przed miksowaniem na purée.
– ok. 750 g upieczonego i obranego selera
– 1 łyżeczka suszonych ziół do wyboru (tymianku, rozmarynu, estragonu)
– odrobina niesłodzonego mleka roślinnego lub wody (opcjonalnie, dla ułatwienia miksowania)
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Seler miksujemy na gładko, po czym przekładamy do miski lub rondelka, dodajemy wybrane zioła wraz z przyprawami i dokładnie mieszamy.
Tarta czekoladowa z musem z mlecznej czekolady i z malinami
Składniki na spód:
- 300 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (tzw. markizy czekoladowe)
- 50 g mlecznej czekolady, połamanej i roztopionej
- 50 g masła, roztopionego
- 350 g malin
Wszystkie składniki (oprócz malin) włożyć do malaksera i zmiksować do powstania masy ciasteczkowej.
Przygotować formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy dolnej 22 cm, górnej 26 cm i wysokości 5 cm (forma jest wysoka, można więc wykorzystać tortownicę o średnicy 24 cm i wyłożyć jej boki ciasteczkami do 3,5 cm wysokości). Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy, lekko uklepać i wyrównać. Na dnie ułożyć maliny, dość blisko od siebie (ale nie ściśle!), grzbietami do góry. Schłodzić do momentu przygotowania nadzienia.
Składniki na mus z mlecznej czekolady:
- 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 200 g mlecznej czekolady, posiekanej
- 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 2 łyżki likieru Amaretto
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku lub 1 listek żelatyny
Żelatynę w proszku zalać małą ilością wody (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia.
180 ml śmietany kremówki podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać likier amaretto, obie czekolady i odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do przestudzenia - sos czekoladowy powinien być wystudzony do temperatury pokojowej lecz powinien pozostać płynny.
W misie miksera ubić na sztywno resztę śmietany kremówki.
Stopniowo, w 3 turach, dodawać do ubitej kremówki sos czekoladowy, delikatnie mieszając mątewką, tylko do połączenia.
Tak przygotowany mus czekoladowy przelać na spód tarty i na maliny. Schłodzić przez noc w lodówce.
Kolejnego dnia tartę wyjąć z formy, podawać z dodatkowymi malinami na wierzchu.
Przechowywać w lodówce.
Grillowane warzywa z dipem miętowym
- 6 marchewek
- 2 korzenie pietruszki
- 2-3 łyżki oliwy
- łyżeczka miodu
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz tłuczony
Marchewki i pietruszki obieramy, kroimy wzdłuż na grube paski. Przygotowujemy marynatę z oliwy, octu balsamicznego, miodu i kurkumy. Dokładnie otaczamy w niej pokrojone warzywa, lekko solimy i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wrzucamy warzywa na rozgrzany grill, a następnie studzimy.
Dip miętowy:
- 180 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 szklanka listków świeżej mięty
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
- do podania – kilka listków świeżej mięty