Pogoda dopisała, Łowisko w Podolszu wypełniło się muzyką, tańcem, zapachem wspaniałych potraw. Za nami Wielkie Zatorskie Żniwa Karpiowe 2021.
26 września spotkaliśmy się na Łowisku Podolsze na Wielkich Zatorskich Żniwach Karpiowych. Żniwa to jedna z wielu okazji by pokazać to co w Dolinie Karpia i Zatorze najlepsze: lokalną kulturę oraz tradycyjne smakołyki. Na scenie nad stawami wystąpili: Orkiestra Dęta z Zygodowic, zespół "Co słychać?", solistki z Centrum Kultury i Promocji z Brzeźnicy, Ludowy Zespół Dziecięcy "Karpikowe Dzieci" z Polanki Wielkiej, zespół "Kalina" oraz mażoretki Queen Step, cheerleaderki Extreme i Shine z Polanki Wielkiej, chór "Osieczanie" z Osieka, solistki z Przeciszowa, panie ćwiczące zumbę z Przeciszowa.
Stoiska Kół Gospodyń Wiejskich z terenu naszej gminy przygotowały przepyszne smakołyki, m.in. z karpia. Były stoiska z miodem, cukierkami, oscypkami, rękodziełem. Wszystko we wspaniałych plenerach zatorskich stawów.
W trakcie Żniw odbyły się mistrzostwa szkół gastronomicznych w przyrządzaniu potraw z karpia. Do rywalizacji przystąpiły drużyny z następujących szkół: Powiatowy Zespół nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu, Wielozawodowy Zespół Szkół w Zatorze, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie oraz Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego im. św. Jana Pawła II w Radoczy. Pierwsze miejsce zdobyła reprezentacja ZSCKU w Radoczy za "Grillowane steki z karpia w towarzystwie warzyw i sosu". Na drugim miejscu uplasowali się młodzi adepci sztuki kulinarnej z Wielozawodowego Zespołu Szkół w Zatorze.
Zapraszamy do obejrzenia fotoreportażu Jacka Pasternaka.
Organizatorami WZŻK byli: Gmina Zator, Regionalny Ośrodek Kultury w Zatorze oraz Stowarzyszenie Dolina Karpia.