Pyszna rolada z ciasta marchewkowego powstała na pierwszym spotkaniu naszej Malinowej Kuchni Malucha. Modzi kucharze pod okiem naszej Angeliki oraz przy pomocy swoich rodziców upiekli wspaniałe ciasto!
Malinowa Kuchnia Malucha to nowość w ofercie zajęć stałych Regionalnego Ośrodka Kultury w Zatorze. Raz w miesiącu będziemy spotykać się w Domu Ludowym w Palczowicach i wspólnie przygotowywać kulinarne arcydzieła. Gorąco zapraszamy, bo wspólne gotowanie, to doskonała zabawa. A efekt? Palce lizać!!!!!
A tutaj przepis dla tych wszystkich, którzy chcieliby przyrządzić tę wspaniałą roladę w domu:
Rolada z ciasta marchewkowego
Ciasto marchewkowe
- 2 marchewki (ok. 250 g)
- 3 duże jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
Nadzienie
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 2 op. serka kremowego Philadelphia (razem 250 g)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2/3 szklanki cukru pudru
Przygotowanie
Ciasto marchewkowe
- Jajka, serek, masło i marchewkę wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać. Blaszkę do pieczenia o wymiarach ok. 25 x 33 cm posmarować tłuszczem, położyć papier do pieczenia.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
- Jajka ubijać na puszysto, następnie stopniowo, po łyżce, wsypywać cukier cały czas ubijając. Na koniec stopniowo wlewać olej ubijając składniki.
- W oddzielnej misce wymieszać mąkę z cukrem wanilinowym, solą, proszkiem, sodą, cynamonem i imbirem.
- Suche składniki wsypać do ubitej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać marchewkę lekko odciśniętą w dłoni z soku i ponownie wymieszać.
- Wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika na ok. 17 minut. Ściereczkę kuchenną wysypać przez sitko cukrem pudrem i wyłożyć na to ciasto do góry dnem. Odkleić z wierzchu papier i zawinąć roladę w ściereczkę wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego ostudzenia.
Nadzienie
- Ubić masło z serkiem, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem na puszysty krem.
- Rozwinąć placek marchewkowy i posmarować go kremem. Zwinąć ponownie roladę i odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę, aż krem trochę zesztywnieje.
Lukier
- Cytrynę sparzyć, a następnie wycisnąć sok. Do świeżego soku dodać cukier puder i ucierać, aż lukier będzie gładki.