To ostatnie spotkanie w naszej Domowej Kuchni Mistrza przed świętami. Angelika Kubas proponuje Wam tarteletki z lemon curd!
Kruche tarteletki z lemon curd
Składniki ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać masło - posiekać nożem. Następnie dodać cukier puder, sól i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, włożyć do lodówki na talerzu posypanym mąką.
Po schłodzeniu minimum 30 minut w lodówce, rozwałkować na grubość około 1 cm. Foremkę tarteletek wysmarować roztopionym masłem - foremką wykrawać i ją wylepić. Ciasto tartaletek nakłóć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika ( 200ºC ) przez około 15 minut.
Lemon curd:
- 3 cytryny: sok wyciśnięty i otarta skórka
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 75 g masła
- biała czekolada
- kokos
Wykonanie:
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok. Do garnuszka wlać sok, dodać skórkę z cytryny, cukier, jajka, żółtka - podgrzać do momentu zagotowania, następnie dodać masło. Gotować, ciągle mieszając przez kilka minut. Przestudzony Lemon curd przekładać do upieczonych tartaletek. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli, kokos prażyć na suchej patelni - dekorujemy!