Media społecznościowe zapełniły się zdjęciami z wczorajszego (16 stycznia) gotowania w naszej Kuchni Mistrza Słodko i Słono.
Nic dziwnego, potrawy, które wczoraj przygotowaliśmy, nie dość, że były smaczne, to jeszcze pięknie wyglądały. Tradycyjnie, dla tych, którzy nie mogli wczoraj dołączyć do naszych mistrzów kuchni, podajemy przepisy.
Pity z kekebem
Składniki na 10 sztuk:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 20 g drożdży świeżych
Ze składników zarobić cisto drożdżowe, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny. Podzielić na 10 równych części , uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 - 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 - 40 minut).
W międzyczasie kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać blachę.
Wyrośnięte chlebki pita kłaść na rozgrzaną blachę i piec w temperaturze 220ºC przez około 12 - 14 minut lub do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia chlebki powinny wyrosnąć i mocno się zaokrąglić.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe można rozkroić i dowolnie nadziewać.
Składniki:
- 1 duży filet z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 3/4 łyżeczki soli
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 duża cebula
- 3 patyczki do szaszłyków
Mięso umyć, osuszyć i pokroić ostrym nożem w cienkie kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbić, aby był cieńszy i zwiększył powierzchnię. Każdy kawałek mięsa natrzeć dokładnie oliwą i oprószyć obficie przygotowaną mieszanką przypraw z obu stron. Doprawione układać jeden na drugim i tak aż do wykończenia wszystkich kawałków.
Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 C i piec przez 80-90 minut.
Zupa cebulowa
Składniki:
- 5-6 cebuli
- 40 g masła
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 litr bulionu wołowego
- 150 gramów sera Gruyère
- 1 mała bagietka lub inne pieczywo
- gałązki tymianku
Cebulę obieramy, a następnie kroimy w półplasterki lub piórka. Karmelizujemy cebulę na maśle. Następnie dodajemy wino – gotujemy do odparowania około 3-5 minut. Dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Ser ścieramy na tarce, bagietkę kroimy na małe kromki – grillujemy w piekarniku. Do miseczek nalewamy zupę cebulową następnie układamy grillowane kromki i posypujemy startym serem. Opcjonalnie posypujemy tymiankiem. Zupę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 5-8 minut, aż ser się roztopi i zacznie się rumienić.
Deser z chmurką
Składniki biszkopt:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 4 białka
- 4 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier – nadal ubijać. Do ubitej masy po dodajemy po żółtku. Następnie proszek do pieczenia i mąką, mieszamy. Wylewamy na przygotowaną blachy. Piec w temp 180' C.
Składniki
krem czekoladowy:
- serek mascaropne
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 gram gorzkiej czekolady
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej – ostudzić. Śmietankę ubijamy, małymi porcjami dodajemy serek mascarpone. Cieniutkim strumieniem dodajemy roztopioną czekoladę.
Karmel:
- 1,5 szklanki cukru
- 8 łyżek wody
Cukier roztapiamy w garnuszku po uzyskaniu karmelowego koloru zalewamy mała ilością wody.
Orzeszki laskowe prażymy w piekarniku, studzimy i przekładamy do ściereczki, łupimy. Nabijamy na wykałaczkę i moczymy w karmelu.