Media społecznościowe zapełniły się zdjęciami z wczorajszego (16 stycznia) gotowania w naszej Kuchni Mistrza Słodko i Słono.

Nic dziwnego, potrawy, które wczoraj przygotowaliśmy, nie dość, że były smaczne, to jeszcze pięknie wyglądały. Tradycyjnie, dla tych, którzy nie mogli wczoraj dołączyć do naszych mistrzów kuchni, podajemy przepisy.

Pity z kekebem

Składniki na 10 sztuk:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g drożdży świeżych

Ze składników zarobić cisto drożdżowe, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny. Podzielić na 10 równych części , uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 - 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 - 40 minut).

W międzyczasie kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać blachę.

Wyrośnięte chlebki pita kłaść na rozgrzaną blachę i piec w temperaturze 220ºC przez około 12 - 14 minut lub do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia chlebki powinny wyrosnąć i mocno się zaokrąglić.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe można rozkroić i dowolnie nadziewać.

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 duża cebula
  • 3 patyczki do szaszłyków

 

Mięso umyć, osuszyć i pokroić ostrym nożem w cienkie kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbić, aby był cieńszy i zwiększył powierzchnię. Każdy kawałek mięsa natrzeć dokładnie oliwą i oprószyć obficie przygotowaną mieszanką przypraw z obu stron. Doprawione układać jeden na drugim i tak aż do wykończenia wszystkich kawałków.

Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 C i piec przez 80-90 minut.

Zupa cebulowa

 

Składniki:

  • 5-6  cebuli
  • 40 g masła
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 150 gramów sera Gruyère
  • 1 mała bagietka lub inne pieczywo
  • gałązki tymianku

Cebulę obieramy, a następnie kroimy w półplasterki lub piórka. Karmelizujemy cebulę na maśle. Następnie dodajemy wino – gotujemy do odparowania około 3-5 minut. Dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Ser ścieramy na tarce, bagietkę kroimy na małe kromki – grillujemy w piekarniku. Do miseczek nalewamy zupę cebulową następnie układamy grillowane kromki i posypujemy startym serem. Opcjonalnie posypujemy tymiankiem. Zupę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 5-8 minut, aż ser się roztopi i zacznie się rumienić.

Deser z chmurką

 

Składniki biszkopt:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 4 białka
  • 4 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier – nadal ubijać. Do ubitej masy po dodajemy po żółtku. Następnie proszek do pieczenia i mąką, mieszamy. Wylewamy na przygotowaną blachy. Piec w temp 180' C.

Składniki

krem czekoladowy:

  • serek mascaropne
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 gram gorzkiej czekolady

 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej – ostudzić. Śmietankę ubijamy, małymi porcjami dodajemy serek mascarpone. Cieniutkim strumieniem dodajemy roztopioną czekoladę.

Karmel:

  • 1,5 szklanki cukru
  • 8 łyżek wody

Cukier roztapiamy w garnuszku po uzyskaniu karmelowego koloru zalewamy mała ilością wody.

Orzeszki laskowe prażymy w piekarniku, studzimy i przekładamy do ściereczki, łupimy. Nabijamy na wykałaczkę i moczymy w karmelu.