Czerwone krążki z biszkopta przekładane kremem z sera philadelphia i bitej śmietany, dekorowane owocami. To menu dzisiejszego spotkania w naszej anielskiej Malinowej Kuchni Malucha.
Nasza Malinowa Kuchnia Malucha to warsztaty dla najmłodszych adeptów sztuki kulinarnej oraz ich opiekunów. Zapraszamy dwa razy w miesiącu. Spotykamy się zazwyczaj w kuchni Domu Ludowego w Palczowicach. Czekajcie na informacje o kolejnych warsztatach! Zerknijcie na roześmiane twarze na zdjęciach i dołączcie do MKM! Tymczasem dorosłych kucharzy zapraszamy do naszej Mistrzowskiej Kuchni Słodko i Słono. Na zapisy czekamy do 18 listopada a na wspólnym gotowaniu spotykamy się 21 listopada w Domu Ludowym w Palczowicach. Koszt warsztatów to jedynie 25 zł. W cenę wliczone są wszystkie składniki. Więcej informacji tutaj.
Przepis na nasze czerwone krążki:
Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru kryształu
4 łyżki mąki przennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
barwnik spożywczy
Masa:
śmietana 30%
cukier puder
serek philadelphia
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier partiami i nadal ubijać aż masa będzie szklista. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka cały czas mieszając, kolejno przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kilka kropel barwnika spożywczego.Mieszamy. Formę natłuszczamy, wykładamy papierem do pieczenia. Piec w tem. 180 stopni C, do suchego patyczka.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, dodać serek mascarpone.
Po upieczeniu wycinać krążki ringami, przełożyć masą i udekorować.
Smacznego!