Ser pleśniowy w orzechach, Risotto z ryba, cykorią i cytrusowym sosem a na deser gruszki w czekoladzie. Takie smakołyki przygotowaliśmy podczas dzisiejszych kulinarnych warsztatów. Spróbujcie tego w domu! Mamy dla Was przepisy!

 

 

Ser pleśniowy w orzechach

sera camembert

sok z połowy pomarańczy

2 łyżki miodu

2 łyżki orzechów włoskich

1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowujemy 2 arkusze folii aluminiowej, układamy krążek sera i zwijamy końce folii. Serki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 15-20 minut.

W miseczce mieszamy miód z sokiem pomarańczowym. Na suchą i rozgrzaną wrzucamy patelnię , włoskie oraz migdały. Prażymy je przez 3 minuty, dodajemy miód z sokiem pomarańczowym. Podgrzewamy 6 minut od czasu do czasu mieszając, aż płyn zgęstnieje.

Ciepły camembert wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzu i polewamy miodem z orzechami.

 

Gruszki w czekoladzie

200 g miękkiego masła

3/4 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki maki pszennej
2 czubata łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 duże jajka
4 małe gruszki
tabliczka gorzkiej czekolady

Masło z cukrem utrzeć do białości, dodać po jednym jajku. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać i dodawać w małych porcjach do utartej masy, delikatnie wymieszać. Gruszki obrać, delikatnie wyciąć gniazdo nasienne. Włożyć w środek kokilki wypełnionej ciastem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 st.C, piec przez 20 minut. Gorący deser posypać starta czekoladą.

Risotto z ryba, cykorią i cytrusowym sosem

cebula 

ryż arborio 350 g

masło 4 łyżki

białe wino wytrawne  180 ml

czosnek  3 ząbki

mrożony szpinak  750 g

oliwa z oliwek  4 łyżki

sok z 1/2 połowy cytryny

cykoria

sok z 2 pomarańczy

1/2 szklanki śmietany 18%

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

ryba

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z ryżem na 1 łyżce rozgrzanego masła aż do zeszklenia. Rozcieńczamy białym winem i dusimy, aż płyn prawie całkowicie się wchłonie. Dodajemy małymi porcjami bulion. Ryż gotujemy, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 25 minut. Bulion cały czas dolewamy małymi porcjami, gdy poprzednia porcja się całkowicie wchłonie. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Szpinak dobrze odciskamy. Oba składniki, mieszając, podsmażamy na 2 łyżkach gorącej oliwy przez 2-3 minuty. Doprawiamy skórką otartą ze sparzonej cytryny, solą i pieprzem. Cykorię kroimy wzdłuż na pół i wycinamy głąb w taki sposób, aby liście trzymały się razem. Połówki cykorii podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez 2 minuty z każdej strony. Do garnka wlewamy sok z pomarańczy, zagotowujemy. Dodajemy śmietanę, gotujemy chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Robimy zasmażkę z masła i mąki. Dodajemy do sosu, dokładnie mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżkami soku z cytryny. Rybę oprószamy mąka i smażymy na roztopionym maśle.