Nóżki w miodowej marynacie zapiekane z pomarańczami i sezamem to absolutny hit naszych dotychczasowych spotkań w Kuchni Mistrza Słodko-Słono!

Podczas ostatniego spotkanie w Domu Ludowym w Palczowicach oprócz nóżek przyrządzaliśmy wykwintną sałatkę z buraków oraz wyśmienite crumble z jabłkami. A o tytułowych nóżkach śpiewał kiedyś Czesław z formacją Makabunda, z tym że chodziło mu o zwykłe nóżki, nie te zapiekane.

Nóżki w miodowej marynacie zapiekane z pomarańczami i sezamem

 

Składniki:

6 nóżek z kurczaka

1 pomarańcza, pokrojona w plastry

1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

2 łyżki miodu

2 łyżki oliwy z oliwek

1-2 łyżeczki świeżo startego imbiru

tarta skórka z 1/3 pomarańczy

1 łyżka sezamu

Wyciśnięty sok z pomarańczy wymieszać z oliwą z oliwek, miodem i startym imbirem. Do marynaty dodać umyte nóżki z kurczaka. Odstawić do lodówki na min 30 min, najlepiej na całą noc. Gdy mięso jest już zamarynowane, piekarnik nagrzać do 180-200st C. Nóżki przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą i plastrami pomarańczy, posypać sezamem. Zapiekać 50-60 min, od czasu do czasu podlewając sosem, który uwolniło zapiekane mięso.

 

Sałatka z buraków i awokado z kawowym dressingiem

 

25 g orzechy włoskie 

3 szt. pomarańcze 

100 g rukola 

200 g ugotowane buraki 

2 szt.awokado 

1 szt.papryczka chili   

2-3 łyżki mocne espresso    

2 łyżki oliwa z oliwek

2 łyżki miód spadziowy 

1-2 łyżki ciemny ocet balsamiczny 

125 g minimozzarella 

sól

Orzechy włoskie siekamy. Pomarańcze obieramy, usuwając również białą, wewnętrzną skórkę. Miąższ wykrawamy z błonek, zbierając przy tym sok. Resztę pomarańczy dokładnie wyciskamy. Rukolę myjemy. Buraki osączamy i kroimy na małe paski. Awokado obieramy, kroimy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w plasterki. Mieszamy z 3 łyżkami wyciśniętego soku pomarańczowego. 4 łyżki soku pomarańczowego łączymy z espresso, oliwą z oliwek, miodem i octem, doprawiamy solą i ewentualnie większą ilością miodu. Składniki sałatki mieszamy z dressingiem. Kulki mozzarelli osączamy, obtaczamy w orzechach włoskich i podajemy z sałatką.

 

Crumble z jabłkami

1 łyżka cukru

migdały

masło

Jabłka obieramy, kroimy na kawałki. Łączymy z odrobina masła, cukru i wykładamy na spód  naczynia żaroodpornego. Wyrabiamy kruszonkę i posypujemy na wyłożone owoce w naczyniu. Pieczemy w tem. 180 stopni C.