W Malinowej Kuchni Malucha piekliśmy dziś świąteczne pierniki.
Gdyby ktoś z Was, zainspirowany zdjęciami i opowieściami o tym, co dzieje się w naszej Malinowej Kuchni, chciał upiec w domu świąteczne pierniki, to proszę bardzo! Oto przepis:
70g masła
2 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ szklanki cukru pudru
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
2 jajka
3 łyżki miodu wielokwiatowego
Masło rozpuszczamy w garnku, a następnie studzimy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika. Dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy ostudzone masło oraz miód. Cisto zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą foremek wycinamy pierniczki o różnych kształtach, następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 10 minut.