Jabłko w cieście francuskim. Takie zadanie postawili przed sobą mali kucharze z naszej Malinowej Kuchni Malucha.
Dla tych, którzy nie mogli być z nami w to wtorkowe popołudnie w Rudzach (16 listopada), podajemy przepis z naszego malinowego przepiśnika.
Składniki:
• 4 jabłka
• 1 ciasto francuskie
• 1 cukier trzcinowy
• czekolada gorzka
• 50 g masła
• słodka śmietanka
• 1 jajko
• cynamon
Przygotowanie jabłek:
Jabłka obieramy ze skóry, wydrążamy fragment
ś rodka, obtaczamy w brązowym cukrze.
Wycinamy z ciasta francuskiego
długie paski i owijamy nimi jabłka.
Z resztek ciasta wycinamy listki i przyklejamy.
Karmel:
Do garnka wsypujemy 0,5 szklanki cukru,
gdy cukier się skarmelizuje dodajemy 50 g
masła i energicznie mieszamy.
Gdy masło się rozpuści, ściągamy garnek z pieca
i mieszając energicznie trzepaczką wlewamy
cienkim strumieniem śmietanę.
Mieszamy aby powstał jednolity, gładki sos.
Jabłka układamy na papierze do pieczenia,
smarujemy roztrzepanym jajkiem,
do środka wlewamy karmel i wkładamy
dwie kostki gorzkiej czekolady.
Tak przygotowane jabłka pieczemy
w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Smacznego:-)