Dziś Angelika Kubas proponuje Wam przygotowanie deseru w słoiczku.
Składniki na granolę:
• szklanka płatków owsianych
• 100 g pestek dyni
• 100 g wiórków kokosowych
• 100 g orzechów włoskich
• 3 łyżki miodu
Wykonanie: Orzechy posiekaj, wymieszaj z resztą składników i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Piec przez około 20-30 minut w temp. 160 stopni C, co jakiś czas mieszając.
Składniki na mus owocowy:
• pół kilograma truskawek
Wykonanie: W misie blendera umieścić truskawki – zblendować.
Składniki na bitą śmietanę:
• 250 ml śmietany kremówki 30%
• cukier puder
Wykonanie: Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Dodatkowo: Czekolada roztopiona w kąpieli wodnej – otoczyć rant słoiczka w czekoladzie.
Wykonanie całego deseru: Na dno słoiczka wsypujemy granolę, następnie nakładamy mus owocowy, bitą śmietanę i dekorujemy.
Fot. Karolina Pala