W imieniu Angeliki Kubas zapraszamy Was do Kuchni Mistrza Słodko i Słono. Dziś bez Pavlova.
A oto przepis:
Składniki:
6 białek szczypta soli
300 g cukru kryształu
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, małymi partiami dodajemy cukier cały czas ubijając. Do piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok cytryny, delikatnie mieszamy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na nim okrąg (średnica około 23-24 cm). Wyłożyć pianę i wyrównać boki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C, piec przez 5 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec przez 1,5 godziny.
Krem:
250 ml śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
1 łyżka świeżo zmielonej kawy świeże owoce
Wykonanie:
Śmietankę ubić, dodać mascarpone, a następnie kawę. Na ostudzona bezę nałożyć krem i udekorować owocami.