Malinowa Kuchnia Malucha zaprasza do pieczonego naleśnika!

 

Pieczony naleśnik

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • owoce
  • masło klarowane

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, wkładamy żeliwną patelnie, bądź naczynie żaroodporne. Do naczynia wbijamy jajka, wlewamy mleko i blendujemy, następnie dodajemy sól i cukier waniliowy. Do ubitej masy wsypujemy przesianą mąkę pszenną - blendujemy na jednolitą masę. Wciągamy z piekarnika ostrożnie nasze naczynie i dajemy łyżeczkę, bądź dwie masła klarowanego, wlewamy gotowe ciasto i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu dekorujemy owocami, sosem karmelowym i cukrem pudrem.

Składniki na sos karmelowy:

  • 50 g cukru kryształu
  • 50 g śmietanki kremówki 30%
  • 25 g masła 82%

Wykonanie:

Do garnuszka wsypujemy cukier i topimy, następnie dodajemy masło i energicznie mieszamy. Do karmelu cienkim strumieniem wlewamy śmietankę cały czas mieszając nie doprowadzając do wrzenia. Tak przygotowany sos karmelowy przelewamy do słoiczka i polewamy nasz pieczony naleśnik.

 

Zdjęcia: Karolina Pala