Malinowa Kuchnia Malucha zaprasza do pieczonego naleśnika!
Pieczony naleśnik
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- cukier puder
- owoce
- masło klarowane
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, wkładamy żeliwną patelnie, bądź naczynie żaroodporne. Do naczynia wbijamy jajka, wlewamy mleko i blendujemy, następnie dodajemy sól i cukier waniliowy. Do ubitej masy wsypujemy przesianą mąkę pszenną - blendujemy na jednolitą masę. Wciągamy z piekarnika ostrożnie nasze naczynie i dajemy łyżeczkę, bądź dwie masła klarowanego, wlewamy gotowe ciasto i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu dekorujemy owocami, sosem karmelowym i cukrem pudrem.
Składniki na sos karmelowy:
- 50 g cukru kryształu
- 50 g śmietanki kremówki 30%
- 25 g masła 82%
Wykonanie:
Do garnuszka wsypujemy cukier i topimy, następnie dodajemy masło i energicznie mieszamy. Do karmelu cienkim strumieniem wlewamy śmietankę cały czas mieszając nie doprowadzając do wrzenia. Tak przygotowany sos karmelowy przelewamy do słoiczka i polewamy nasz pieczony naleśnik.
Zdjęcia: Karolina Pala