Przed nami cudowny, wiosenny czwartek. Angelika Kubas zachęca dziś do wykonania rabarbaru pod bezą! Smacznego!
Rabarbar pod bezą
Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 120 g masła
- 70 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- rabarbar
Wykonanie:
Masło i cukier utrzeć na puszystą masą, następnie wbić jajko utrzeć. Dodać proszek do pieczenia i mąkę - delikatnie wymieszać. Formę do mufinek wyłożyć (twardymi) papilotkami, następnie nakładać do ich ciasto. Rabarbar pokroić i układać na ciasto.
Składniki na bezę:
- 2 białka
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soku z cytryny
- 100 g cukru
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, cukier dodawać partiami nadal ubijać. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną - delikatnie wymieszać. Nakładać bezę do papilotek z ciastem i rabarbarem. Piec w temperaturze 165 stopni C przez około 25-30 minut.