Przed nami cudowny, wiosenny czwartek. Angelika Kubas zachęca dziś do wykonania rabarbaru pod bezą! Smacznego!

Rabarbar pod bezą

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 120 g masła
  • 70 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rabarbar

 

Wykonanie:

Masło i cukier utrzeć na puszystą masą, następnie wbić jajko utrzeć. Dodać proszek do pieczenia i mąkę - delikatnie wymieszać. Formę do mufinek wyłożyć (twardymi) papilotkami, następnie nakładać do ich ciasto. Rabarbar pokroić i układać na ciasto.

 

Składniki na bezę:

  • 2 białka
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g cukru

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, cukier dodawać partiami nadal ubijać. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną - delikatnie wymieszać. Nakładać bezę do papilotek z ciastem i rabarbarem. Piec w temperaturze 165 stopni C przez około 25-30 minut.