Peiguski, ciastka w piegi czyli jak zostać mistrzem domowej kuchni! Waszym przewodnikiem jest Angelika Kubas. Zapraszamy do zabawy w naszym Domowym Domu Kultury!

Składniki na ciastka:

 

  • 100 g masła
  • 50 g cukru kryształu
  • 1 całe jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli morskiej
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady

 

Przyrządy:

  • mikser
  • łyżka stołowa
  • łyżeczka
  • nóż
  • deska do krojenia
  • sitko
  • papier do pieczenia
  • blacha

 

 

Wykonanie:

Masło z cukrem  zmiksować, następnie dodać jajko i ucierać na puszystą masę. Dodać sodę oczyszczoną, przesianą mąkę i zmiksować. Pokrojoną czekoladę w drobną kostkę wsypać do utartej masy i wymieszać łyżką. Formować kulki z masy - układać w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia delikatnie spłaszczając dłonią. Piec ok. 17 minut w 170 stopniach Celsjusza

 

A oto jak z gotowaniem według przepsiu Angeliki poradziła sobie nasza Tosia z ROKVitaNEWS.