Peiguski, ciastka w piegi czyli jak zostać mistrzem domowej kuchni! Waszym przewodnikiem jest Angelika Kubas. Zapraszamy do zabawy w naszym Domowym Domu Kultury!
Składniki na ciastka:
- 100 g masła
- 50 g cukru kryształu
- 1 całe jajko
- 200 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli morskiej
- 50 g białej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
Przyrządy:
- mikser
- łyżka stołowa
- łyżeczka
- nóż
- deska do krojenia
- sitko
- papier do pieczenia
- blacha
Wykonanie:
Masło z cukrem zmiksować, następnie dodać jajko i ucierać na puszystą masę. Dodać sodę oczyszczoną, przesianą mąkę i zmiksować. Pokrojoną czekoladę w drobną kostkę wsypać do utartej masy i wymieszać łyżką. Formować kulki z masy - układać w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia delikatnie spłaszczając dłonią. Piec ok. 17 minut w 170 stopniach Celsjusza
A oto jak z gotowaniem według przepsiu Angeliki poradziła sobie nasza Tosia z ROKVitaNEWS.