Pierniczki. Świąteczne pierniczki. Dziś piekliśmy pyszne pierniczki. Przedświąteczne spotkanie sympatyków Malinowej Kuchni Malucha pachniało lukrem i cynamonem!

Dom Ludowy w Palczowicach, czyli siedziba główna Malinowej Kuchni Malucha, zamieniła się dziś prawdziwą piekarnię. Zgodnie z zapowiedzią zrobiliśmy dziś (3 grudnia) coś, co powinno znaleźć się na każdym świątecznym stole. Dla naszych internetowych fanów oczywiście przepis i zdjęcia! Wesołych Świąt!

Pierniczki 

  • 3 łyżki miodu
  • pół szklanki cukru kryształu
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • landrynki

Wykonanie:

Do garnuszka wsypujemy cukier, dodajemy miód oraz masło. Podgrzewamy do rozpuszczenia się składników. Po ostudzeniu łączymy z resztą składników i zagniatamy ciasto. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy pierniczki, z otworem na środku ciasteczka. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W otwory pierniczków wkładamy landrynkę.

Smacznego!