Dziś Angelika Kubas proponuje Wam przygotowanie deseru w słoiczku.

Składniki na granolę:

• szklanka płatków owsianych

• 100 g pestek dyni

• 100 g wiórków kokosowych

• 100 g orzechów włoskich

• 3 łyżki miodu

Wykonanie: Orzechy posiekaj, wymieszaj z resztą składników i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Piec przez około 20-30 minut w temp. 160 stopni C, co jakiś czas mieszając.

Składniki na mus owocowy:

• pół kilograma truskawek

Wykonanie: W misie blendera umieścić truskawki – zblendować.

Składniki na bitą śmietanę:

• 250 ml śmietany kremówki 30%

• cukier puder

Wykonanie: Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Dodatkowo: Czekolada roztopiona w kąpieli wodnej – otoczyć rant słoiczka w czekoladzie.

Wykonanie całego deseru: Na dno słoiczka wsypujemy granolę, następnie nakładamy mus owocowy, bitą śmietanę i dekorujemy.

Fot. Karolina Pala