Dziś w naszym Domowym Domu Kultury, a właściwie w naszej domowej Kuchni Mistrza pieczemy chleb!

Chleb

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej typ 750
  • 3 gramy drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 350 ml wody

Wykonanie:

W misce łączymy wszystkie składniki mieszając łyżka i odstawiamy na noc (12 godzin), przykrywamy i pozostawiamy na blacie. Na dzień następny wykładamy cisto na blat mocno obsypany mąką - wyrabiamy chleb i przykrywamy ściereczką i zostawiamy na blacie około 20 minut w miedzy czasie do durszlaka wkładamy ścierkę i posypujemy obficie mąką. Przekładamy uformowane ciasto na chleb do durszlaka na godzinę, 15 minut przed włożeniem cista do piekarnika wkładamy samo naczynie żaroodporne, alby się nagrzało w temperaturze 240 stopni C., następnie wkładamy ostrożnie ciasto i pieczemy pod przykryciem około 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 220 stopni i dopiekamy kolejne 15 minut.